zondag 5 februari 2012

Elfstedenkoorts!

Er is officieel sprake van een koudegolf lees ik op internet. De eerste tochten op natuurijs worden gehouden. Hotels worden platgebeld om alvast een kamer te reserveren voor het geval de elfstedentocht wordt aangekondigd en dus gehouden.
De rayonhoofden zijn zelfs al bij elkaar voor -weliswaar- een verkennend overleg.
Ja er lijkt werkelijk sprake van de elfstedenkoorts, die ook bij ons nuchtere Friezen lijkt te gaan doordringen.

De laatste tocht der tochten werd gehouden in 1997, er zijn veel jongelui dus, die helemaal nog nooit een tocht hebben meegemaakt! Gek idee eigenlijk.
Mijn leasekind Sven was nog maar enkele weken oud toen in 1997 de -tot nu?- laatste tocht werd gehouden. Zijn ouders moesten die avond ergens naartoe en pastte op baby Sven en zijn zusje Ilse. Er waren wel logĂ©es uit Holland, want die gingen de tocht schaatsen. Toen papa en mama weer thuis waren, werd ik door mijn pa naar Franeker gebracht. Daar was het centrum inmidels afgesloten, maar gelukkig woonde nicht Anja dichtbij en was dat goed te belopen. 's Nachts hoorden we al allerlei carnaval- en kroeg geluiden in de stad en de volgende dag was het dan zover.
Mijn vader moest werken en zat dus overal met de neus bovenop.
Wij struinden door Franker, bij het elfstedenbruggetje, en aan de Dongjumervaart waar we Erik Hulzebosch en Bart Veldkamp spotten. Die hadden we toch maar mooi even in het echt gezien!
Bij de kachel de finisch van de wedstrijdrijders gezien, want het was natuurlijk erg koud.

Grappig zoals die dingen me nu door het hoofd gaan.
Ja en of it noch sil heve in 2012, dat is voor iedereen nog een vraag.

Bijzonder zal het zeker weer zijn, met nieuwe herinneringen.

1 opmerking:

  1. Helaas meis de tocht der tochten zal nog ff op zich laten wachten. Jammer want die kleine Sven en Ilse van toen hadden het toch ook maar wat graag nu eens meegemaakt. Maar de winter is nog niet voorbij en dus wie weet..... Zou toch mooi zijn

    BeantwoordenVerwijderen